Internet Pannon módra

Megint mobilinternet. Úgy látszik nem csak a Vodafon ügyeskedik hanem a Pannon is. zoo8800 írása következik:

Született egy hír az itcafé oldalon, miszerint korlátlan mobilinternet díjcsomagot vezet be a Pannon. Rögtön érdekelt, mert otthon nem elérhető egyéb internetforrás.
Volt egy megkötés, miszerint a P2P adatforgalmamat lassíthatják, és azt is csak a letöltés idejére. Idézem szó szerint:

"A Pannon Internet Éjjel-nappal vagy Pannon Internet Éjszaka-hétvége tarifacsomagokban foglalt forgalmi keret nem korlátozott, azonban olyan fájlcserélő, fájlmegosztó, egyéb nagy mennyiségű adat továbbítására szolgáló alkalmazás használata során, amely révén az adatcsere közvetlenül a felhasználók között, a szervertől függetlenül zajlik, a Szolgáltató jogosult az adott forgalom idején a sávszélességet csökkenteni. A Szolgáltató ugyanakkor garantálja az Általános Szerződési Feltételekben rögzített cél-, illetve minimál-értékeket."

forrás

Ezek ismeretében előfizettem, és aláírtam 1 évre a hűségnyilatkozatot.
December 4.-én kezdődött a baj. Addig meg voltam elégedve a szolgáltatással, csúcsidőben kb. 1 mbit, azon kívül 2-3 mbit letöltési sebesség volt a jellemző.

Eljött December 4-e, amikor a Pannon letöltési sávszélesség-korlátozást vezetett be a hálózat veszélyeztetésére hivatkozva. Ezt az ügyfélszolgálat közölte, erről előzetes értesítést nem küldött. Közölte továbbá, hogy a korlátozást December 8-án oldják fel.

sebességkép

Hivatkoztak továbbá az ÁSZF 3.1 pontjára, miszerint ilyet megtehetnek. Idézem a Pannon szerint idevágó rendelkezést:

A Szolgáltató jogosult korlátozni a szolgáltatáshoz való hozzáférést, ha:
a. az Előfizető akadályozza vagy veszélyezteti a Szolgáltató hálózatának rendeltetésszerű működését, különösen ha megfelelőségi tanúsítással nem rendelkező vagy nem megfelelő interfésszel rendelkező végberendezést csatlakoztatott a mobil rádiótelefon-hálózathoz;
b. az Előfizetőnek a díjtartozásról szóló felszólításban megjelölt – de legalább 30 napos – határidő elteltét követően is van esedékes díjtartozása, és a díjtartozás megfizetésének biztosítása céljából nem adott vagyoni biztosítékot a Szolgáltatónak, a Szolgáltató jogosult korlátozni a szolgáltatás igénybevételét. A Szolgáltató a korlátozást haladéktalanul – azaz a körülményekhez igazodóan, 24 órán belül – feloldja, ha az Előfizető a korlátozás okát megszünteti, és erről a Szolgáltató hitelt érdemlően tudomást szerez.

Természetesen én ezt akkor sem, és most sem ismerem el, az internet hozzáférésemet rendeltetésszerűen használtam. Nem használtam semmi egyéb eszközt, csak a kapott Huawei E169 modemet.

Összefoglalva a baj az, hogy nem az előzetes tájékoztatás alapján korlátozzák a sávszélességet. Nem hajlandó az ügyfélszolgálat megválaszolni azt a kérdést, hogy meddig nem korlátoznak. A "veszélyeztetés" megszűnésével a korlátozást nem oldják fel, többszöri (nem anyázós) megkeresésem ellenére sem.
A Pannon sem a reklámját, sem a saját ÁSZF-jét nem hajlandó (vagy nem képes) betartani. Csak nekünk, hűségidős előfizetőknek tart be.

Az eset sajnos nem egyedi, számos példát tudok említeni, erre nyílt is egy topik a napokban, ahol mindenki hasonlókról számolhat be. Ez az

Röviden ennyi a történet, remélem tanulságos lesz sokak számára.

(ui.: ha érdekesnek találtad a bejegyzést, látogass el máskor is blogra)

Címkék: internet szolgáltatás pannon szolgáltató átverés 

A bejegyzés trackback címe:

https://fair.blog.hu/api/trackback/id/tr30820700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.12.14. 10:38:25

uTorrent 1.8

Options>Preferences>Connection
Pipa be:
- Randomize port each start

Majd, Options>Preferences>BitTorrent>Protocol Encryption > Outgoing: állítsuk Enabled-re

Innentől pedig a torrent adatforgalmat korlátozó szolgáltató bekaphassa :) UPC-nél működik, valószínűleg a mobilnetnél is.

kpityu2 2008.12.14. 10:43:12

Állits be sebességkorlátozást a p2p progidban és légy türelmes.

euAgWzgmmtq7K 2008.12.14. 10:43:43

a korlátlanság az ÁSZF szerint is 5 GB / hó, úgyhogy p2p nemnagyon...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.14. 10:44:29

nem teljesen, mert a P cégnél csak az adatmennyiséget figyelik, és ha sok, akkor abból visszakövetkeztetnek, hogy biztos p2p volt -> korlát.

skyrider 2008.12.14. 10:53:50

köszi, már elgondolkodtam az ígéretes ajánlaton, de úgy tűnik, várnom kell még
:)

Netuddki. 2008.12.14. 11:01:39

B+. Ahelyet, hogy ide írogatsz nyomtad volna föl őket a fogyasztóvédelemtől kezdve az összes megfelelő szervnél. Tetejébe a kiesett idő alatti előfizetési díjat is visszakövetelhetnéd. :)

A pontokról meg annyit:

a) Gondolom nem csináltál semmilyen GSM adó vevő kézikészüléket, amit még nem is engedélyeztettél. Ha mégis akkor is nekik kellene bizonyítani, hogy igen de.

b) Van-e díjhátralékod vagy nem van-e? Mert akkor nem szóltam.

Sem Mihály 2008.12.14. 11:02:11

Tessék a Fogyasztóvédelemhez és a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz fordulni a panasszal, valszeg lesz foganatja.

Netuddki. 2008.12.14. 11:04:21

Még annyit. Pofátlanság a köbön. Ha van 5GB korlát akkor nem korlátlan. Pont. Még akkor se ha utána is ingyenes, csak kisebb sávszélességgel.

Netuddki. 2008.12.14. 11:06:15

Néztem a speedtestet. Seedhez pont megfelelő. Nem csak letölteni kéne. ;)

eezandwizz 2008.12.14. 11:17:10

Kedves kovi és morg, és a többiek,

nekem tavaly volt egy ügyem a Garancia biztosítóval, bőrönd-tönkretétel reptéren, a biztosító nem akart fizetni, felnyomtam őket a Biztosítási Felügyeletnél (vagy mi volt a neve), illetve a Fogyasztóvédelemnél és mindenütt lepattintottak a hülyeséggel. Már nem emlékszem, mi volt az indok, de teljesen falmelléki volt a duma. Sajnos, nem volt annyi időm és energiám, hogy folytassam az ügyet, meg már nem id tudtam potnosan, hogy kihez fordulhattam volna. Igazából szeretném látni, hogy a Fogyasztóvédelem mikor lépett fel valóban egy ügyben, vagy a Fogyasztóvédelem abból áll, hogy Kathy Attilát behívják karácsony előtt a különböző tv-kbe és rádiókba, hogy mondja el, milyen játékot, csokit és karácsonyfadíszt ne vegyünk :-)))

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.12.14. 11:18:29

"a korlátlanság az ÁSZF szerint is 5 GB / hó"

És akkor egy ilyen szolgáltatást miért nem számít bűncselekménynek korlátlanként hirdetni?

5 giga még torrent nélkül is lófasz. Főleg, hogy egyre többen vesznek otthonra is laptopot mobilnettel, az asztali gép + chello vagy más vezetékes szolgáltatás helyett. Ha nem tud a szolgáltató 5 gigánál többet adni havonta, mert nem bírja a hálózat, akkor adjon 5 gigát, de akkor írja ki a plakátra is hogy 5 gigás csomag kerül ennyibe.

Mert ennyi erővel én holnap nyitok egy pékséget, kiírom nagy piros betűkkel hogy havi korlátlan mennyiségű kenyér 1000 Ft, de az ASZF 185654.4-es pontjában ott lesz, hogy ha valaki az adott hónapban már vett 5 kiló kenyeret, akkor a hónap végéig már csak száraz zsömle jár. Mert ha a pannonnak szabad akkor nekem is.

asdf 2008.12.14. 11:37:50

Dec. 11-en kozzetett, januar 11-etol ervenyben levo aszfvaltoztatas:

33. Az ÁSZF Törzsszöveg VI. fejezet 2.2. pontja az alábbiakkal kerül kiegészítésre:
A szolgáltatás rendeltetésszerű használata
A hálózat védelme érdekében, a szolgáltatás minőségének fenntartása, valamint az Előfizetők
hálózathoz való azonos hozzáférésének biztosítása céljából, a Szolgáltató jogosult az adatforgalom
lelassítására. Amennyiben az Előfizető az adott számlázási ciklusban fájlcserélő, fájlmegosztó,
vagy egyéb, nagy mennyiségű adat továbbítására szolgáló alkalmazás használata
során a hálózat teljesítményét és/vagy a szolgáltatás minőségét veszélyezteti, a Szolgáltató
jogosult a hálózat aktuális terheltségétől függően lassítani az adatforgalmat. Az adatforgalom
lassítása nem jelenti a letölthető adatmennyiség korlátozását, a lassítás az adott számlázási
ciklus lezárultával megszűnik.

Ergo ha jol vagom, erre hivatkozva dec 26-ig a postiro kovetkezmenyek nelkul felbonthatja a szerzodeset.

Arrol, hogy a jelenlegi aszf szerint perpillanat nem korlatozhatnak fixen, plane szamlazasi ciklus vegeig, csak a filecsere idejere, arrol meg inkabb ne beszeljunk :)

TBC 2008.12.14. 11:53:40

Az a gond a korlátlansággal, hogy jogilag nehezen lehet rajta fogást találni. Nem szüntetik be 5 giga után az adatforgalmat, csak belassítják, így aztán a korlátlan jellege továbbra is megmarad. Sőt, ha még az ÁSZF 18523.5 pontjában kikötnék, hogy 5 giga után extra díjat kell fizetni, még az sem mondana ellent a korlátlanság fogalmának. Sajnos az, hogy korlátlan,, csak két dolgot jelent: 1. akármennyi időt fent lehetsz, 2. akármekkora adatforgalmat generálhatsz. A sebességről és egyebekről már nem szól... Szóval jogilag itt nehezen lehetne fogást találni a tisztelt telefontársaságon, bár a gazdasági versenyhivatal ilyen esetekben is jogosult megtévesztés címén bírságot kiszabni.
Sajnos ami a telefont meg az internetet illeti, elég sok "huncutság" van manapság.
Amúgy 5GB: valóban nem kell torrent, hogy átlépje az ember. Az 1 napra durván 170 mega. Megnézel 20 youtube-videót - ami annyira nem is extrém használat - és máris elfogyott az 1 napra jutó adatmennyiség. De nem kell videókat nézegetni, egy méretesebb weboldal - reklámokkal, képekkel, miegymással - is jóval megabájt fölött van. A Skype-ról, webcamról meg ne is beszéljünk...

Netuddki. 2008.12.14. 12:05:34

eezandwizz 2008.12.14. 11:17:10
"...bőrönd-tönkretétel reptéren..."

Miért hagytad magad lepattintani? Azért ilyen szemtelen minden ilyen cég és szervezet, mert megteheti. Mert hagyjuk, hogy megtehesse.

Ja és mindent, mindenhova írásban, két példányban, tértivevénnyel. Ebből is látszódjon, hogy komolyan gondolod. Persze ha tényleg komolyan gondolod. :)

MP 2008.12.14. 12:21:28

Azért ez az egész nevetséges. Más országokban ezeknél a sebeségeknél jóval nagyobbak vannak mindenféle korlátozás nélkül. A szabályozás is nevetséges. Ha valami korlátlan akkor milyen alapon korlátozzák? Az is nevetséges hogy meghirdetnek egy csomagot adott sebeségen de a valós azaz garantált sebeség ennek mindig csak a tizede. Jó volna ha végre az illetékesek rendberaknák a dologkat. Persze sok mindent rendbe kellene...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.12.14. 12:30:55

A fogyasztóvédelmi hatóság tényleg egy nagy szar. Panaszlevélre simán visszaírják (nem első alkalommal), hogy továbbították a bepanaszolt céghez, mert ennél többet ők nem tehetnek. No komment.

Sliders1 2008.12.14. 12:35:38

Szerintem nagyon naiv dolog azt hinni hogy a fogy. védelem meg a hatóságok majd tesznek valamit.
A Tescos könyvből kiindulva, ott is jöttek a hatóságok bejelentésre, aztán távoztak egy jól megpakolt bevásárló kocsival. Ennyi a történet.
Egyáltalán nem tartom kizártnak hogy ezek ismerik egymást és megvannak zsírosítva a dolgok.

Beszólnak a pannonnak hogy valami kis mitugrász nyüszített. Kb ilyen beszélgetés lehet:

- Na akor adtok 3 darab N96-ost a haveroknak és a kolégáknak és ingyen beszélhetünk 1 évet és akkor nem nézünk oda
- Holnap postázzuk a cuccokat.

Kb... és kész. Ebben az országban ilyen időkben hány olyan embert találsz a hatóságoknál akit nem lehet megvenni kilóra? Ha nem lehetne akkor nem itt tartana az ország.
Nyomokban elvétve találni még becsületes embert aki tényleg intézkedik ha valakinek gondja van vagy éppen azért mert őt kihagyták a buliból a nagyok.
Rendőrséget akkor sem hívnám ha kirabolnának mert most hol nem szarják le - ez a hozzáállás -
Cégek ezt tudják és meg is teszik. Mert megtehetik! Becsület, tisztesség ezek nem számítanak.

Pszt! 2008.12.14. 12:46:51

Biztos, hogy nem torrenteztél?
Mert világosan leírták, ha lebux, akkor korlátoznak.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.12.14. 14:40:00

én 256 kbps bitrátájú netes rádiókat szoktam hallgatni, egy ilyenből 8 óra majd' egy giga. És akkor ez még csak a netezés melletti aláfestő zene adatforgalma, nem is maga a netezés.

ZeeP 2008.12.17. 16:05:13

2 dolog:
1.) Az lehet, hogy vannak korrupt cégek és még korruptabb felügyeleti szervek, de a Pannon speciel retteg az NHH, GVH és hasonló 3 betűs szervektől és elvből (tudom szarul hangzik, de igaz) nem próbál lefizetni.

2.) ÁSZF vonatkozó része (amit gondolom nem olvastál el):
"A minőségi mutató meghatározása:
Az átlagos le-, illetve feltöltési sebesség, amelyet a Szolgáltató a szolgáltatás
igénybevétele esetén az Előfizetői számára 90%-ban garantál, kilobit/secundumban.
Ezt a minőségi mutatót a Szolgáltató évközben 4 alkalommal, 50 különböző helyen, álló
helyzetben méri, és az összesített eredményt teszi közzé.
A Szolgáltató külön mutatót és értéket rendel az alábbi különböző adatátviteli
technológiákhoz:
A Szolgáltató
által vállalt
célérték:
A szolgáltatás nyújtása
során legalább teljesítendő
minimálérték:
GPRS – letöltés 30 kbit/s 8 kbit/s
GPRS – feltöltés 8 kbit/s 4 kbit/s
EDGE – letöltés 100 kbit/s 8 kbit/s
EDGE – feltöltés 50 kbit/s 4 kbit/s
UMTS (3G) –
letöltés
120 kbit/s 8 kbit/s
UMTS (3G) –
feltöltés
40 kbit/s 4 kbit/s"

ZeeP 2008.12.17. 16:22:48

Cigiző · cigi.blog.hu/ 2008.12.14. 10:44:29
"nem teljesen, mert a P cégnél csak az adatmennyiséget figyelik, és ha sok, akkor abból visszakövetkeztetnek, hogy biztos p2p volt -> korlát. "
Ez meg a Te kitalált hülyeséged!
Nem az adatmennyiség alapján dönti el a pannon, hogy p2p forgalom volt-e.

d.hardman 2008.12.14. 10:43:43
Melyik ÁSZF-ben és hol volt az az 5 GB elrejtve, mert én nem találom...