Miért fizetsz olyan dolognak a használatáért ami a tied?

Ezt a levelet Árpád küldte, akiben jogosan tevődik fel az a kérdés, hogy miért kell olyan dolognak a használatáért is fizetnünk ami a mi pénzünkből van megépítve...

A minap kaptam az ELMŰ számlákkal együtt egy "Tájékoztató levelet " amelyet az ELMŰ Hálózati Kft. küldött hogy a villamos hálózat használatért MAJD külön szerződést fogunk kötni.  MIÉRT? megint egy társaság amelyik beállt a sorba hogy lehúzza az embereket. Miért nem az fizet érte aki el akarja adni nekem az áramot? Akárki is az áram eladó!.Nekem csak áram kell de a hálózat ahogy eljut idáig nem az én dolgom, ezt intézzék el egymás között az eledók.Ez olyan mintha a benzinkútat is ki kellene fizetnem mert tankolok. Annakidején , ha valaki áramot akart az új építésű házába , fizetett az Elműnek(oszlop, vezeték , óra stb. és a kiépítés után az Elmű tulajdonába került . Most ugyanezért amit mi fizettünk ki ,szerződni akarnak hogy MI használjuk? Ennyire birkák lennénk?     Fizetünk a "Szénipari szerkezetátalakítási támogatás címen"! MIÉRT? Ki kérdezte meg hogy bezárjuk-e a bányákat?      Más : a gázszolgáltató fizettet velünk a nyomásért !!! Adja el nyomás nélkül!! Hogyan!      Holnap a Vízesek is tartják a markukat hogyhát Ők is nyomással adják, nekik is jár!

ui.: ha érdekesnek találtad a bejegyzést, látogass el máskor is a blogra

Címkék: szolgáltatás elmű 

A bejegyzés trackback címe:

https://fair.blog.hu/api/trackback/id/tr46775330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kvaszticsné 2008.11.18. 14:52:25

Kapaszkodj meg, most is fizetsz a hálózathasználatért, legfeljebb nem tudsz róla. Ilyen alapon egyébként autópálya-díjat se lehetne kérni, mert hogy az is a mi pénzünkből épült.

kpetya 2008.11.18. 15:03:27

A helyzet ennél bonyolultabb, szerintem. A lehuzás abból áll, hogy az elmü vezetékhálozatot és áramot is árul, és a vezetékhasználat diját nem tudjuk kontrolálni. Na ez az amit meg kellene szüntetni és olyan tv-t hozni, hogy aki áramot árul, annak se közvetlenül se kezvetve nem lehet köze a vezetékhálozatot szolgáltatónak plusz ennek a vezetékdijnak hatóságiárasnak kellene lennie.

Pelydzs 2008.11.18. 15:06:49

Ezekért már eddig is fizetett mindenki, csak beépítésre került a számla bruttó értékébe!
Egy jogszabályi változás miatt a szolgáltatók kötelezettsége először arra változott, hogy külön-külön fel kell tüntetniük a számlában a kvázi a kapcsolódó szolgáltatásokat elkülönítve az energia értékétől.
A szerződéskötés csak a változtatás következő lépése.

Ezen díjak többsége pedig (szerintem) nem a rendszer megépítésére, hanem fenntartására irányulnak, ami azért valljuk be indokolt.

U.i.: A fentiek ellenére természetesen pofátlanság, hogy közel annyit fizetsz ilyen címen, mint ténylegesen az eneriáért...

Pukker 2008.11.18. 15:10:23

A helyzet mégbonyolúltabb. Lesz külzön hálózathasználati díj, és külön dij az villamosenergiáért. Most kapaszkodj meg, a kettő nem feltétlenül lesz ugyanaz. Vagyis az elmű hálózatán vásárolhatsz mondjuk EON áramot is, vagy akár az oroszoktól. Bárkitől aki magyarországon lakosságnak árul áramot (cégeknél már két éve van ilyen).
Hasonlít az adsl megoldáshoz.

Kolos Tibor · https://www.haloszem.hu 2008.11.18. 15:13:43

Látom már, közeleg az idő: A tejet is úgy vásároljuk majd, hogy tehénhasználati díjat fizetünk :(

Pelydzs 2008.11.18. 15:23:07

Pukkernél a pont, ugyanis ez tényleg előfordulhat.

A cégeknél már tényleg több éve működik, és ezt hívták ún. "energiapiaci liberalizációnak".
Van egy rakás cég, aki már évek óta így vesz gázt vagy áramot úgy, hogy az adott területen érvényes közszolgáltatási árhoz van belőve a saját ára, így mindig (!!!) olcsóbb lesz, mintha a közszolgáltatótól venne.

A gáz esetében ez "viszonylag könnyen" megoldható, van x betáplálási pont, ahol bemegy a cucc a rendszerbe, a vevőnél meg van egy hitelesített mérőberendezés, így a szolgáltató a forgalom alapján fizeti meg a rendszertulajdonosnak a használat díját.

Érdekes, és egyáltalán nem rossz BIZNISZ!

QM 2008.11.18. 15:24:12

O.K. Megkapaszkodtam. Akkor holnaptól, a sarki közértben is fizes "rendelkezésre állási hozzájárulást" a tej és kenyér mellé.
Sima mezei lopás. Jogász állam vagyunk, nem jogállam. Ennyi. A jogszerűen lopni kötelező!!

Kvaszticsné 2008.11.18. 15:26:16

A teljesség kedvéért: az áramot és a hálózathasználatot sohasem ugyanaz a cég árulja. Az áramot bárkitől veheted, a hálózatot - értelemszerűen - csak a drót tulajdonosától. A hálózati díjak egyébként, szemben az áram díjával, hatósági árasak. És nem lesznek, hanem vannak.

nénike · http://mandiner.hu 2008.11.18. 15:28:06

Ha nem drágítja a tejet, felőlem fizethetjük kettébontva is az árát. (Bár azt kétlem, hogy Riska tehén tőgyén keresztül Bimbó tehén is szolgáltathat.)

Sabbito 2008.11.18. 15:29:30

Az egész stílus akkor kezdődött,amikor az üzemanyagok árából kivették a kötelező biztosítás díját 1990 környékén,arra hivatkozva,hogy így sokkal átláthatóbb lesz a rendszer(nekik) és még az üzemanyagok is sokkal olcsóbbak lesznek(mint látjuk)
Magyarán,ahogy egy cimborám szokta volt mondani:
-mindent meg lehet magyarázni,mindent meg is szoktak

Liberté_73 2008.11.18. 15:31:39

"Akkor holnaptól, a sarki közértben is fizes "rendelkezésre állási hozzájárulást" a tej és kenyér mellé" -

már most is fizetsz ilyet, ebből tartja el magát a sarki közért, és úgy hívják azt ott, hogy árrés.

Azért fizeted, mert van egy olyan hely, ami közel hozza hozzád és egy helyre koncentrálja a sokféle helyről származó termékeket.

Hubatöhötöm 2008.11.18. 15:32:46

Mellékesen, a rencerhasználati díjakat, ha nem tévedek, hatósági árasak, amiket költségelemzés után határoz meg az illetékes állami szerv. Úgyhogy itten a poszttal eg néhány megjegyzéssel súlyosan mellé lett lőve. Természetesen ha a közértek is olyanok lennének, mint a villamosenergiahálózat (mondjuk egy csőposta rendszer korlátozott számú kijárattal), akkor azért is kellene rendszerhasználati díjat fizetni, márha azt szeretnéd, hogy kiflit és a tejet ne csak egyetlen árustól (a csőrendszer tulajdonosától vehesd meg), mivel más eladó nyilván fizet a csőhálózat tulajdonosának, ha árulni akar. Hogy még bonyolultabb legyen, elméletileg arra lennének ilyenkor szabályok, hogy a csőhálózat tulajdonosa, ha kiflit árul, akkor a saját kiflije értékesítése esetén ne számíthasson kevesebb díjat, mintha másnak adja használatba a rendszert. Persze, nem tökéletes a szabályozás, de nincs benne összeesküvés.

Dócziné a ládából 2008.11.18. 15:39:23

Az senkinek nem tünt föl- teljesen mellékesen - hogy kérned kell a Földhivataltól tulajdoni lap másolatot, melyet a többi benyújtandó ehhez-ahhoz kérnek mellékelni?
Ezt a Földhívatal bizony nem kevés pénzért adja! Nekem ez böki a szemem!

okostojgli (törölt) 2008.11.18. 15:39:34

Sötétség.

Kacsold le a villanyt, oszt nem fognak tőled lopni, vazze

galicius 2008.11.18. 15:39:39

A kijelentéseidre nagyon vigyázz és ne adj ötletet a benzinkutasoknak.Továbbá,elolvastad egyszer is a villanyszámládat?Ezeket tartalmazza:
- átvitel-Rendszerirányítási díj
- Rendszerszintű szolgáltatási díj
- Elosztói forgalmi díj
- Elosztói veszteség
- Menetrend kiegyensúlyozási díj
- Átvitel-Rendszerirányítási díj vezérelt
- Rendszerszintű szolgáltatás díj vezérelt
- Elosztói forgalmi díj vezérelt
- Menetrend kiegyensúlyozási díj vezérelt.
- Szénipari szerkezetátalakítási támogatás
- Kedvezményes árú vill.energia támogatás
(ez utóbbi egy 13.329.-Ft-os havi számlánál 44.-Ft.) Aztán ezt követi az elhasznált villanyáram díja.
Te tudod,hogy mik ezek a tételek?Hidd el ott basszák át az embert,ahol tudják.Felháborító,de sajnos nem tudsz mit tenni addig,amíg 28 más ilyen szolgáltatást nyújtó cég nem jelenik meg.Arra meg kevés az esély.
Nyugodj meg,ki fogod ezt is fizetni.

QM 2008.11.18. 15:43:42

Librté_73
Pontosan erről van szó. Az ELMÜ-nek is benne volt idáig is az árrésében. Csak a példánál maradva, a boltos fizeti meg a szállítás költégeit+ beszerzési árat. Nem neked számlázza a fuvarozó a fuvardíjat. Próbálj meg eladni úgy terméket, hogy nincs oda "fuvarozva". Próbáljon meg úgy áramot eladni az ELMÜ, hogy nincs odaszállítva. Egy adott áru költségeit a forgalmazónak illik állnia, az értékesítés pillanatáig (akkor majd bennefoglaltatik az árban). Ezen az alapon az ELMÜ takarítási díjait is külön leszámlázhatná a fogyasztók felé. (Ugyanolyan költség).

OkoskaTo:rp 2008.11.18. 15:44:29

Az, hogy a tényleges villanyfogyasztással összemérhető (vagy több) a hálózathasználati és egyéb díj, arról szól, hogy ne érje meg neked más forrásból venni az áramot. Ha az ELMŰnél maradsz, ugyanannyit fizetsz. Ha másnál, akkor bukta.

QM 2008.11.18. 15:55:01

Nem ez arról szól, hogy nem egyben nyúlják le az ELMŰ-t(amit már megtettek), azaz nem egy _nyereségérdekeltségű_ cég fog kaszálni a KÖZMŰ-n(közfeladatot ellátó cég, ami közpénzből jött létre anno), hanem kettő. Külön lehet majd nyerészkedni a dróton is.

verren2007 2008.11.18. 15:59:38

Valóban lehetne, hogy a kereskedőn keresztül fizeti a fogyasztó a hálózathasználati díjakat is... de akkor a kereskedőnek kellene finanszírozni azt az időszakot, amíg a fogyasztó kifizeti a számlát. A hálózathasználatot nem lehet versenyeztetni, mert ehhez az kellene, hogy több áramhálózat működjön egymás mellett, aminek nincs sok értelme. Az tévedés, hogy elhagyni a hálózati szolgáltató kereskedőjét bukta, a saját területükön többnyire ők adják a legdrágábban az energiát, mert sokan "lusták" váltani és jogfolytonosan ottragadnak. Az árak a piacnyitástól sem lehettek olcsóbbak, mivel importra szorulunk, az olcsó energiát meg a közüzem kapja (amit mindenki maga döntse el, hogy jó vagy rossz), viszont lehet egyedi szerződéseket kötni a fogyasztási szokásoktól függően - sok vállalkozás ennek hatására kezdte el racionalizálni a fogyasztását, talán ez a legnagyobb haszna a szabadpiacnak. Arra azonban a lakosságot rávenni semmivel sem lehet, hogy takarékoskodjanak, legyen szó benzinről, villanyról vagy bármiről... tisztelet a kivételnek.

Winston Smith 2008.11.18. 16:02:38

Amúgy uniós kötelezettség volt az ELMŰ-t kettészedni egy "hálózatos" és egy "áramkereskedő" cégre. Hidd el, az elműsöknek kb. úgy hiányzott ez, mint mókusnak az erőtűz.

A szénipari szerkezetátalakítási támogatás, kedvezményes árú vill.energia támogatás, rendszerirányítási, átviteli díjak pedig az ELMŰ-nek szimpla átmenő költség, amit jogszabály határoz meg, az ELMŰ beszedi és adja tovább a MAVIR nevű, amúgy állami tulajdonú cégnek.

QM 2008.11.18. 16:03:00

A britek vasút privatizációjakor(ahogy nálunk is) külön értékesítették a VASUT-at, mint közlekedési társaságot(vonat,üzemeltétés) és külön a pályát(sínek). A nyerészkedésnek tömegszerencsétlenség vetett véget, mivel a pályát(a síneket) basztak megfelelően karbantartani, a nagyobb profit érdekében. Megoldás: visszakerült állami kezelésbe a pálya. == Ami nyereséges, megy magánkézbe(nálunk egyértelműen külföldi tőke), ami veszteséges azt fizetjük a közösből. Így lesz ez a drót-biznisszel is. Majd csesznek karbantartani(nagy haszon), ha meg összeomlik, akkor a közszolglati funkciója miatt, majd a közösből kénytelenek leszünk rendbe tenni. Éljen az ész nélküli liberalizáció!!! Na , mit nem adtunk még el...

QM 2008.11.18. 16:12:24

"Valóban lehetne, hogy a kereskedőn keresztül fizeti a fogyasztó a hálózathasználati díjakat is... de akkor a kereskedőnek kellene finanszírozni azt az időszakot, amíg a fogyasztó kifizeti a számlát."
Ahogy finanszírozza ezt minden más kereskedő is. Kivéve a gyevi bírót.Mert vannak kereskedők, (akik egyenlőek és a piac méretteti őket), és vannak jogszabályok által egyenlőbb kereskedők, akik furamódon, a közszolgálati szférában fejtik ki áldásos tevékenységüket.

HÉV-es 2008.11.18. 16:12:44

Pont ezen kaptam fel tegnap én is a vizet, és el is határoztam, hogy bár megvárom a magyarázatukat, amit levélben kértem, de hajlandó leszek elmenni az alkotmánybíróságig is, annyira szemét dolognak tartom!
Viszont az érdekessége az, hogy a tényleges fogyasztásom melletti egységár jócskán kevesebb, mint a múlt hónapban.

skele 2008.11.18. 16:19:47

A fizess a sajátodért rovatba kívánkozik: idén bátyámmal sajnos megörököltük a családi házunk negyed-negyed részét. A ház majd 20 éve, közös munkából épült: egyaránt dolgoztak rajta szüleink meg dolgoztunk mi magunk is.

Anyu halála után 2,5% örökösödési illeték az államkasszába, egy kisebb rész pedig a közjegyző zsebébe vándorolt. Természetesen a földhivatal is tartotta a markát. Ez az eljárás sem tűnik éppen igazságosnak.

Winston Smith 2008.11.18. 16:20:28

Látom baromira nem értitek, úgyhogy elmagyarázom.

Régen az volt, hogy ha al elmű területén éltél, akkor az elmű vezetéke jött el a házadig, és akkor csak az elműtől vehettél áramot. Ezáltal az elmű nem volt rászorítva a hatékonyságra, adhatta drágán az áramot, működhetett hatékonytalanul, lehetett anti-ügyfélbarát, mivel monopóliuma volt, nem vehetted mástól az elektromosságot.

Erre monta azt az EU, hogy ketté kell választani a hálózatos bizniszt és az áramkereskedelmet, nem csak az elmű esetében, hanem szerte európában. Magyarul attól, hogy te az elmű területén élsz, és az elmű hálózatát használod (más hálózatot nem éri meg kiépíteni), még veheted mástól az áramot mint "árut": attól, aki olcsóbb, jobb, fogyasztóbarátabb.

Ez viszont kényszerűen azzal jár, hogy az eddig egybemosott szolgáltatásokat, mint a hálózatos biznisz és az áram mint áru szolgáltatása, ketté kell választani szerződésileg is. Ez fog most megtörténni.

És ez annak az érdekében történi, hogy ha az elművel nem vagy elégedett, legalább a nem-hálózatos tevékenység részében leléphess az elműtől.

Winston Smith 2008.11.18. 16:27:51

És még valami az "ami a tiéd" gondolatvilághoz:

Régen (10-20-30-... éve) fizettél valami hozzájárulást a vezeték házadig való x méterének a kiépítéséért. DE: a 20, 35, 120 kilovoltos hálózat kiépítéséért nem fizettél. Az alállomások, transzformátorállomások kiépítéséért sem. A mérőóra hiteleítéséért, lecseréléséért sem. A vezetékek karbantartásáért, hibaelhárításáért sem.

Azaz persze hogy fizettél: ennek a költsége megjelent az áram árában.

Most meg egy külön szerződés keretében fogod ugyanezt kifizetni. Ennyi történt.

Haarno 2008.11.18. 16:28:14

DÉMÁSZ ugyanez. Külterület, szárnyvonal, kb 10 fogyasztóval.Kifizetette a teljes szakaszcserét-felújítást (u.i. állítólag régi a hálózat)és azóta a mi pénzünkön épült új hálózatért (vonalért) rendesen számláz.A költség a mienk, a szárnyvonal az övé.Ez ám a jó üzlet.

QM 2008.11.18. 16:33:20

Hidd el, hogy értem. Akkora verseny lesz, mint a benzinkutaknál. AZonos beszerzési forrás=pár forintos eltérés. Tessék mondani, vehetek áramot közvetlenül a paksi erőműtől? Az ország elektromos energia igényének 40%-át termelik meg, nem világpiaci áron.Akkor ez nyílván a fogyasztói árban is meg fog jelenni .:-)
Nem? Nem mondod! Akkor mégiscsak ugyanaz a Kapolyi(ukrán energi) féle beszerzési forrás fog megoszlani többcégen keresztűl, akik majd versenyezni fognak értem. És ha kitúrják Kapolyit a biznisszből, akkor majd mégdrágábban.(a paksit is)

QM 2008.11.18. 16:40:50

+1 gondolat, a fene nagy verseny közepette.
Ha pl. Az Ikerváron sokalják a villany árát, akkor ugye megtehetik, hogy levállnak a központi rendszerről, és a régi papírgyár duzzasztóművéből nyert árammal látják el magukat és a környező falvakat. Ugye nem szól közbe a jogszabály maffia.

Winston Smith 2008.11.18. 16:47:52

Áramban speciel elég jó a forrásdiverzifikációs lehetőség, van ezerféle erőmű Magyarországon, plussz az importforrások (Lengyelo., Cseho., Ukrajna, Szlovákia, stb.). Ez nem a földgáz, hogy csak az oroszoknak van forrásuk. Vagy olaj, hogy majdnem mindenki a MOL-tól veszi, mivel az övé az egyetlen hazai finomító.

Persze az is igaz, hogy nagy eltérésre nem kell számítani. Akinek olcsó árama van, az hülye lenne sokkal a piaci ára alatt adni. Egy picit alámegy, a maradékot meg bezsebeli nyereségként.

Vienna 2008.11.18. 16:48:27

QM:

Ha tudsz zsinort fogyasztani, akkor kapsz majd olcso aramot. De persze neked ugy kene a legolcsobb aramforras, hogy kozben ne kelljen lekapcsolnod a TV-t amikor felkapcsolod a villanyt ugye? mert akkor Paks nem a legjobb forras szamodra. Ha a te fogyasztasi igenyednek megfeleloen rangatjak benne a grafitrudakat, akkor rohadt gyorsan Csernobil lesz belole.

Nem ilyen ecceru azert az aramellatas hogy vegyuk ki olcson paksbol az energiat oszt joccakat.

Foleg ha a fel orszag klimazik nyaron. Ilyenkor a legdragabb (perces szabalyozasra kepes) eromu sokszor nagyobb reszet termeli az aramnak mint Paks, ami csak zsinor energiat kepes termelni.

ügyeske 2008.11.18. 16:52:37

Háát, ezaz vazze !


Bejött amiről vizionáltál:
Most hallom a hírekben, hogy a vízművek ún. vízhálózat (v mi a f.szom ) díjat kívánnak velünk fizettetni , havi 150 Ft.-ot.

Nemsok annyira , de a módszer az felháborító. És biztosan lesz az még több is majd !!!


Kapják be !!!!!!!!!!!


LG

Artie 2008.11.18. 16:52:51

De. Vehetsz a paksi atomerőműtől. Csak nem fogja megérni neked.

Egyébként látszik, hogy miért tartunk itt, úgy látszik, ebben az országban nem csak a focihoz ért mindenki, a gazdasághoz is.

Vienna 2008.11.18. 16:53:29

Ikervaron meg abbol termel amibol akar (tud), de aztan ha a nyari szarazsag, vagy teli fagy, vagy ecceruen karbantartasi leallas miatt nem termel a vizeromu akkor ugye nem megiscsak az orszagos rendszerrol akarjak majd ott is felkapcsolni a villanyt a kocsmaban, vagy mukodtetni a lelegeztetogepet a korhazban?

Lehet onellato a rendszer csak nem biztos hogy aramkimaradas eseten is annyira lelkes leszel erte.

Matra peldaul, ami nem kis eromu, atlagosan 1 honapot all egy evben karbantartas miatt. Majd dontsd el melyik honapban elnel szivesen aram nelkul mielott sajat eromuvet akarsz magadnak.

Winston Smith 2008.11.18. 16:56:41

A +1 gondolathoz: persze hogy megtehetik. Ehhez az kell, hogy megvegyék az erőművet (nem tudom ki a tulaj, de nyilván nem fogja olcsón adni, legalább annyit akar kapni, mint ha a piacon adná el az áramot).

No meg olyan apró kellemetlenséget kell elviselni, mint hogy

- erőművi felújítás idején 1-2(-3-4) hétig nincs áram,
- erőművi kényszerkiesés esetén nincs áram,
- csúcsidőben az erőmű nem biztos, hogy ki tudja elégíteni az igényeket, úgyhogy valószínűleg nem jut mindenkinek áram.

No meg nyilván vannak költségei a helyi hálózat fenntartásának is. De amúgy úgy tudom, hogy jogilag semmi akadálya ún. szigetüzemi rendszer kiépítésének.

Vienna 2008.11.18. 17:01:41

Egyebkent ez az egesz bejegyzes egy suletlenseg.

Ha veszel egy mobiltelefont 2 ev husegnyilatkozattal akkor pont az ellenkezoje faj, mint az aramnal.

Itt most valasztjak szet a telefon (rendszerhasznalat) es a telefonalas (aramdij) koltseget.

Csak ugye rohadt draga lenne ha mindnekinek kene venni atlag 500 km hosszabbitot Paksig, hogy bedugja a konnektorba. Ezert nem megveszed (mint a mobiltelefont) hanem hasznalati dijat fizetsz erte. Az aramot meg ezutan attol veszed aki olcsobban adja. Ugyanugy ahogy a mobiltarifak kozott ugralsz az akcioknak megfeleloen.

Ennyi es nem tobb a hir. Persze lehet jatszani a hulyet, hogy nem fizetsz azert hogy odahozzak. Ez kb. olyan, mintha az Autoszalonban azt mondanad, hogy az autoert nem fizetsz, mert a benzin mar igy is rohadt draga. Szerinted megmosolyognanak vele?

Grafithuszar 2008.11.18. 17:04:32

Ez a tipikus esete annak amikor valaki nem ért hozzá (sőt még a villanyszámláját sem ovlassa el csak befizeti a csekket/utalja a pénzt)és enek ellenére "ossza a zészt"
Eddig is fizettél ilye csak be volt építve a villanyszámládba. Ez pont olyan mintha az étel eddig egy futáron rednelted volna, egy üzletből. nyilvánvaló hogy a futárért meg az ételért is fizetni kell, csak eddig nem választhattál futárt mert az üzlet szervezte. Mostantól ez megváltozik...
Személyes véleményem hogy ez elég rossz dolog, főleg technikai oldalról nézve, ugyanis a villamos háálózat nagyon speciális dolog, és csak úgy lehet hatékonyan megszervezni ha az ország egészét tekintjük. Mi van ha X szolgáltatónak elromlik az erőműve, ekkor nem tudok átváltani Y-ra mert a vezeték nem tőle jön. A gyáramban meg áll a termelés, termelődik a veszteség...

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.11.18. 17:18:41

Azt nem értem, hogy ha a kábelhálózat továbbra is 1 kézen keresztül fog átmenni, akkor hogy lesz itt nagy verseny? A villanyszámla fele, mindenfajta ismeretlen tételekből áll össze, amit lényegében az effektív fogyasztással arányosan számláznak ki.
Az egy dolog, hogy esetleg az áramdíjban tudnak majd versenyezni, de az az összköltség kb 50%-a.

Hubatöhötöm 2008.11.18. 17:38:05

Pl. a rendszerhasználat hatósági áras vagy legalábbis az elosztóhálózatoknál szigorúan ellenőrzi a zenergiahivatal az árazást. Magyarán, a monopolhelyzetben lévő hálózatüzemeltető/tulajdonos nem annyit kér a hálózatér amennyit akar. Igy. Ennél sokkal többet nem lehet tenni.
Persze ha sok posztoló [üsző] szivesebben venne az MVM-től, vagy visszasírja a régi jó magyar postát a telefonszolgáltatásból, ......
Egyébként nem is olyan rossz az arány a tudatlanul vagdalkozók és azok között, akik legalább valami tárgyi ismerettel rendelkeznek. Nyilván lehet szidni a villamosenergia-piac liberalizációját, de hát azt nem olyan szinten kell tenni, ahogyan itten okoskodnak.

Hiába, mielőtt valaki kirak egy posztot, legalább nézzen valamennyire utána...

redriot77 2008.11.18. 17:56:30

Hmm, van egy ötletem! Az önkormányzatok szedhetnének a lakosságtól széndioxid-semlegesítési részhozzájárulási illetéket. Rossznyelvek ezt persze levegőadó néven emlegetnék.

Pedig ez a kezdeményezés csupán a környezetvédelmet szeretné előremozdítani! Minél nagyobb valakinek a tüdeje, annál több tiszta levegőt lélegez be az állam levegőjéből, és annál több káros széndioxidot lélegez ki!

Ez nem mehet így tovább, minden magyar állampolgárnak fizetnie kell! Lenne egy alapösszeg, és ezt kell felszorozni az állampolgár tüdőkapacitásával.

Állami főtisztviselők, miniszterek, államtitkárok természetesen mentesülnének az illeték megfizetése alól - lévén ők valamennyien férgek, így nem rendelkeznek mérhető tüdőkapacitással.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.11.18. 18:09:26

A blog címét nem értem.
Mit értünk az alatt, hogy "a mi pénzünkből van megépítve"?
Tegyük fel, hogy az OVIT (aki a hálózatot fentartja) valóban "ingyen" kapta meg a hálózatot. A T. blogíró úgy gondolja, hogy ennek a hálózatnak a fenntartása, karbantartása, üzemeltetése ingyen van? Tehát hogy pl annak a melósnak, aki a fenti munkákat elvégzi, nem jár fizetés? Vagy hogy mást ne mondjak, az elöregedett drótok kicserélésekor a drót ingyen van, a drótgyártók ilyenkor karitatív okokból díjazás nélkül kell, hogy leszállítsák az anyagot?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.11.18. 18:13:11

Ez már megint olyan, mint az "ingyenes felsőoktatás".
Ami mint tudjuk, nem "ingyenes", hanem "térítésmentes", merthogy az egyetemeknek jelentős költségük van, amit az ingyenes esetben a költségvetési bevételből, magyarán az adónkból kell fizetni.
A hálózatfenntartás költségét is vagy a fogyasztó fizeti (a fogyasztás arányában, tehát igazságosan), vagy az adófizető, a fogyasztástól függetlenül, tehát igazságtalanul.

storyline :) 2008.11.18. 18:14:06

Na, a sok nyomoroncnak megpróbálom felnyitni picit a szemét!

Azért reális és normális dolog magáért a hálózat használatáért is fizettetni, mert számos olyan eset lehetséges, amikor csak a felhasznált energia/ezaz árréséből nem futja a hálózat fenntartására.

Példa: adott egy település, amit nyári időszakban mondjuk 40000, máskor viszont kb 12000 ember lakik. A közműveket ugye mind a 40000-re kell méretezni, viszont gyakorlatilag átlagosan csak 19000 vagy annál kevesebb ember használja. De a kurva rendszert akkor is fenn kell tartani, csőtörést javítani, leszakadó vezetéket foltozni, ha az kihasználatlan. Ilyenkor vagy az van, hogy lesz egy kurva magas mondjuk vízdíj (pl 1400 Ft./m3) vagy kiszabnak mindenkire egy hálózat használati díjat, amit akkor is rendszeresen fizet a jómunkásember, ha egész évben ki sem nyitja a nyaralója ajtaját. Tehát ez is hozzájárulhat az igazságosabb teherviseléshez.

Teccikérteni?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.11.18. 18:19:26

Dövan, ez is igaz, de ezen felül az is, hogy az árrésnek ez esetben semmi köze a fenntartási költséghez. Merthogy az árrés az összes költségre jön rá.
Magyarán:
- Paks vagy valaki legyártja a villanyt, x forintért
- A hálózatfenntartó fenntartja a hálózatot y forintért
- A millió kis apró cégecske felszereli-leszereli-ellenőrzi a villanyórát, ebből is kijön z forint

x+y+z a költség, és erre jön még az árrés.
(igazából ennél a háromnál több elemből áll a villanyáram fogyasztóhoz juttatása, de a példa érthető így is.)
Tehát: a PA Rt., a Mavir, az OVIT stb. (összességében MVM) együttes költségére jön rá az ELMŰ, ÉMÁSZ, DÉMÁSZ vagy az, aki "árrése", ami a saját működési költség + profit. Utóbbinak a mértéke törvényben rögzített.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.11.18. 18:20:50

Dövit: egy különbség van a te (hibás) példád, meg a konkrét ügy között: az OVIT tényleg leszállítja neked a villanyáramot, az önkormányzat meg nem tisztítja a levegőt.

storyline :) 2008.11.18. 18:23:55

gusthy1 2008.11.18. 18:20:50

Az a probléma, hogy ez nem csak elmélet, hanem gyakorlatilag is így van, tehát van olyan város Magyarországon, ahol többek között azért országosan a legmagasabb a víz ára, mert a csekély létszámú állandó lakos fizeti meg a brutális méretű hálózatok fenntartását. Ellenben, ha lenne rendes hálózatfenntartási díj, akkor megfizetnék a nyaralótulajdonosok is. Hm?

EÖ (törölt) 2008.11.18. 18:29:03

na és miért fizetünk a villamosipari dolgozók kedvezményes villanyáért
ittmaradt egy darab kommunizmus?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.11.18. 18:36:51

Dövan, ez valóban így van. Elvileg (elvileg...) az üdülési díj és hasonlók ezért vannak kitalálva, de persze ez elég reménytelen.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.11.18. 18:37:37

izé, az előbb "dövit" néven amit írtam, az redriot-ra vonatkozott volna. úgy látszik, szétestem :)

Kenneth 2008.11.18. 18:40:01

Oda fogunk eljutni mint a drága főtáv esetében. Fizetünk éves 80.000 alapdíjat meg 120.000 hődíjat. egészséges arány...

a közszolgáltatásban már bármit meg lehet tenni, ki vagyunk szolgáltatva

storyline :) 2008.11.18. 18:40:57

gusthy1 2008.11.18. 18:37:37

Fura is volt, mert az önkormányzatot nem hoztam szóba :D

2008.11.18. 19:24:10

Visszatérve az alapokhoz, nekem full mindegy hányfelé válik szét az ELMŰ és társai csak az én számlám ne legyen ugyanannyi fogyasztás mellett több és több ésatöbbi de sajnos nem így van ,lesz.Álltalában az a vége hogy Mi fizetünk mindenféle tételek szerint amiről fingom sincs hogy mit jelent
"
- átvitel-Rendszerirányítási díj
- Rendszerszintű szolgáltatási díj
- Elosztói forgalmi díj
- Elosztói veszteség
- Menetrend kiegyensúlyozási díj
- Átvitel-Rendszerirányítási díj vezérelt
- Rendszerszintű szolgáltatás díj vezérelt
- Elosztói forgalmi díj vezérelt
- Menetrend kiegyensúlyozási díj vezérelt.
- Szénipari szerkezetátalakítási támogatás
- Kedvezményes árú vill.energia támogatás"

2008.11.18. 20:01:42

Az teccik az egészben hogy megmagyarázzuk magunknak itt a hozzászólásokban hogy mennyire elfogadható mindez de Miért nem az eladó fizet hogy eladhassa az energiát?

Madar 2008.11.18. 21:43:08

egy korábbi kommentező kifogásolta, hogy a verseny csak a számla 50%-át érinti. Szeretném megkérdezni, hogy ez miért rosszabb annál, mintha egyáltalán nem lenne verseny - mit ahogy korábban nem volt. Én olyan árat kaptam az eontól (miután az elmü ajánlatát közöltem velük), hogy olcsóbban fogom kapni 2009-ben, mint 2008-ban. Az ár 2009 végéig garantált. Mint már több előttem szóló említette, a hálózat használatáért ugyanúgy kell fizetni, mint eddig - hatósági árat, amely tartalmaz egy bizonyos megtérülést a hálózatot üzemeltetőnek. Ez bizos fog emelkedni 2009-ben, de ez az emelés a "régi" rendszerben is megtörtént volna

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.11.19. 02:55:19

Arpad tudatlan es demagog, de milyen a blogger, ha kiritkatlanul lehozza a levelet? A halozat nem az a harom oszlop, ami az utca vegetol a hazatokig er. Az mellesleg a legolcsobb resze. Raadasul az egeszet nem az elmu talalta ki, a levelben szepen le van irva, hogy torveny kotelezi oket. Raadasul ez a fogyasztonak jo, mert innentol kezdve (legalabbis elvileg) valaszthat, hogy kitol veszi az aramot, mert kulonvalik a szallito es a termelo. Az aram szamla meg nem lett nagyobb, de ehhez hozonges helyett meg kellett volna nezni azt is.

ViKo · http://fair.blog.hu 2008.11.19. 18:37:31

Kedves atleta! Bár nem tudom mit jelent az a szó, hogy "kiritkatlanul" azt figyelmedbe ajánlanám, hogy a bejegyzés nem az én állás pontomat tükrözi, a levélbe meg nem fogok belejavítani csak azért mert te vagy mások nem értenek vele egyet. Persze mindenkinek szuverén joga elmondani a saját véleményét NORMÁLIS módon ahogyan azt jó néhányan is tették.