Villamos Valóság Show?

Noshát: a tegnapi bejegyzés kapcsán elég heves vita alakult ki az áram szolgáltatás/szolgáltató kapcsán, ezért bevallom ma csendesebb vizek felé akartam evezni, akartam volna ha nem kapok Róberttől egy nagyon érdekes levelet. Leírja egy barátjának az esetét aki környezet tudatos építkezésbe kezdett, de egy sor akadályba ütközött. Most a ti véleményetekre kiváncsi. (én amúgy teljesen igazat adok neki)

Kedves fair, (meg minden)

Olvastam az áramszolgáltatással kapcsolatos bejegyzést, erről jutott eszembe egy hasonló sztori. Cimborámék építkeznek egy Budapest melletti településen. Velük esett meg az eset.

Szóba került a villamos energia hálózat-használati díja. Mondok cifrábbat! Képzeljük el, hogy álmaink telkén álmaink házát építjük meg. Előre látva a jövő energiaválságát, vagy egyszerűen környezettudatosságból, már most az építésnél készüljünk fel a megoldásokra. Hőszivattyúról és vízvisszaforgatásról nem beszélek, az egy másik téma volna. Maradjunk a villamosenergiaipar kész átverés showjánál.

Elképzeléseinknek megfelelő szélturbinát akarunk felszerelni, ami a ház és melléképületek, kerti vízszivattyú, malac ól és tyúkketrec meg bármi más világítását is bőven képes ellátni. Az önkormányzat nem ad rá engedélyt, mert tájidegen a szélgenerátor… A szomszédban épülő logisztikai park nem az, hiszen arra volt engedély az önkormányzattól… A következő falat az elektromos művek, akinél engedélyeztetni kell a háztartás elektromos terveit, majd a jóváhagyást követően szakember megépíti, aztán újra jön az áramszolgáltató, aki az ellenőrzés után felszereli a villanyórát. Esetünket nehezíti egy apró, de nem elhanyagolható körülmény. Közel s távol sincs elektromos vezeték. A terület adottságaiból következően nem is lesz, ha a szolgáltatóra várunk. Ők ugyanis csak költségtérítés után építik meg. Magyarán vedd meg az anyagot, fizesd ki a telepítést, ami után az elkészült vezeték szakasz a szolgáltató tulajdonába kerül… Hogy miért érdekes a vezetékes áram, ha amúgy is szélturbinát akarok? Mert nem építtethetünk áram nélküli lakóingatlant… Nincs is szándékunkban, de a turbinával termelt többlet áramot kötelesek vagyunk a szolgáltatónak eladni, ehhez drót kell!

A bukfenceknek nincs vége. Az áramszolgáltató csak meghatározott termelésű turbinára ad engedélyt, mert a többlettermelést a hálózatba visszavezetve, eladóból vásárlóvá lépne elő, ami nekik nem jó üzlet! Arra sincs mód, hogy ingyen, tehát nulla forintért add el a felesleges áramot, amit azzal a turbinával nem állítasz elő, amit az önkormányzat nem engedett megépíteni. Itt lép a képbe az újabb szereplő, az APV RT, mint tulajdonos, akinek a területén az áramszolgáltató a tulajdonos engedélye nélkül sem fektetett sem légkábelt nem vezethet keresztül annak engedélye nélkül a telkünkre. Összegezzük, hol tartunk álomházunknál?

·        Az áramszolgáltató szabja meg a megépíthető turbina teljesítmény nagyságát (KWh). A számításaikat nem a leendő tulajdonos igényei szabják meg, hanem a szolgáltató saját statisztikai adatai. (túltermelés elkerülése érdekében)

·        A turbina üzemeltetője (telek tulajdonos) a többletmennyiséget a területi szolgáltatónak kell átadja, térítés ellenében. Ehhez hálózat kell!

·        Az áramszolgáltató nem hajlandó megépíteni a saját tulajdonába és kezelésébe kerülő hálózatot, ha azt a tulajdonos (megrendelő) nem fizeti ki teljes egészében. Esetünkben bonyolítva a helyzetet az APV RT közbeeső tulajdonával, amin a vezeték átmenne.

·        Az önkormányzat nem engedélyezi a saját áramellátást szolgáltató turbinát, mert az (az állításuk szerint) tájidegen, és a vonuló madarakra nézve veszélyes.

Hol van itt az igazság? Miféle jogszabályok lehetnek azok, amik bürokratikus úton akadályozzák az előrelátó építtetőt egy környezetbarát megoldás megvalósításában? A megújuló energia nagyon jól hangzik, de ellehetetlenítik a használatát. Ez ma nem közösségi érdek, mert így nincs bevétele egy multinacionális energiaszolgáltatónak. Aki önfentartó módon akar élni, annak megkötözik a kezét. Közben a szél fúj úgy is, ha nem forognak a turbina lapátjai…

Ez az igazi átverés, miközben a kimerülő energiakészletekről és alternatív energiaforrásokról beszélünk! Az történetet megjelentetem a saját blogomban is, de érdekelne a véleményetek.

Róbert

Címkék: szolgáltató áram 

A bejegyzés trackback címe:

https://fair.blog.hu/api/trackback/id/tr40777724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.